AMSTERDAM - Wikileaks zoekt bescherming op IJsland. De klokkenluiderssite ontvangt steeds vaker juridische aanvallen van overheden en bedrijven, die onthulde documenten van het internet willen hebben. De regering van het eiland zou bereid zijn de wetgeving aan te passen.

Wikileaks heeft inmiddels voor veel grote onthullingen gezorgd. Recentelijk kreeg Wikileaks alle SMS-berichten in handen van mobiele bellers in de buurt van de aanslagen op 11 september 2001 in New York.

Eerder dit jaar werden documenten over de giflozing van de Trafigura onthuld, waarbij ook documenten opdoken waaruit duidelijk bleek dat een Britse rechter diverse media de mond hadden gesnoerd. Vorig jaar werd de site op last van een Amerikaanse rechter tien dagen gesloten, omdat de Zwitserse bank Julius Baer hun witwaspraktijken op de Kaaiman-eilanden niet online wilden teruglezen.

Digitaal Zwitserland

Om verdere juridische problemen te voorkomen, kijkt Wikileaks nu naar IJsland. "We willen een soort belastingparadijs voor de vrijheid van meningsuiting", stelt oprichter Daniel Schmitt op de hackersconferentie CCC in Duitsland. "Je hoeft je dan geen zorgen te maken als je documenten in de openbaarheid brengt."

De oprichters waren eerder dit jaar in IJsland, en het idee van hun website sloeg zo aan dat de media met het verhaal aan de haal gingen. Inmiddels zijn er dan ook contacten op regeringsniveau. "Door de crisis zit er een nieuwe regering en vallen zaken snel te regelen", vertelt Schmitt. "Eind januari verwachten wij een grote stap te kunnen zetten."

Haast

Omdat IJsland druk bezig is om lid te worden van de EU denkt Schmitt maar een beperkte tijd te hebben. "Als het in wetgeving is verankerd, en
ze worden daarna lid dan staat de bescherming als een huis en helpt Europeanen", betoogt hij. "Bovendien nu is er veel bewustzijn bij de bevolking en enthousiasme bij de politici."

Wikileaks ziet ook andere grote voordelen in het eiland. De crisis heeft de waarde van hun munt gehalveerd, waardoor het installeren van servers goedkoop is. Er is veel natuurlijke, groene stroom en ook het koelen van de servers vormt geen probleem.

"Er ligt nu een geweldige kans om een veilige thuisbasis te maken voor de openbaarheid van bestuur en de vrijheid van informatie", stelt Schmitt. "Maar hackers moeten wel het onderwerp in IJsland onder de aandacht blijven brengen. Ook op zo'n klein eiland lopen conservatieven rond."