RIJSWIJK - Jasper Schuringa verdient een standbeeld, een Koninklijke onderscheiding en zeker ook een officieel onthaal als hij terugkeert naar Nederland.

Op internet wemelt het van berichten over de Nederlander die zaterdag in de VS een hoofdrol speelde tijdens de mislukte aanslag in een vliegtuig naar Detroit.

Op Facebook heeft de Nederlander al meer dan 2500 fans. Op vriendensite Hyves stond de teller zondagavond op ruim zeventig leden. ''Met gevaar voor eigen leven heeft hij een vliegtuig vol mensen gered'', schrijft een van de fans.

Bij de internetpoll of de 32-jarige man een officieel onthaal verdient als hij begin januari terugkomt op Schiphol, antwoordt een meerderheid 'ja'.

Explosie

De 'Dutch hero', zoals Amerikaanse media Schuringa noemen, zat zaterdag in het toestel van Northwest Airlines op stoel 20J, toen een Nigeriaanse man op zitplaats 19A een kleine explosie veroorzaakte, alsof er vuurwerk afging.

Toen iemand riep dat er brand was ''wist hij dat er iets verschrikkelijks aan de hand was'', zei Schuringa tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hij sprong over de passagier die naast de Nigeriaan zat en stormde op de man af, die met zijn broek open met een brandend object tussen zijn benen zat. ''Ik pakte het object, probeerde het vuur met mijn handen te doven en gooide het weg.''

Kleren

Een paar tellen later trok Schuringa de kleren van het lijf van de man om er zeker van te zijn dat hij niet nog meer explosieven bij zich had. Een bemanningslid hielp hem de man in de boeien te slaan.

Wouter Bos heeft zaterdagavond als waarnemend minister-president telefonisch contact gehad met de Schuringa. Namens het kabinet sprak hij zijn waardering uit voor de rol die de media-ondernemer uit Amsterdam speelde.

Als het aan PVV Tweede Kamerlid Geert Wilders ligt, krijgt Schuringa een lintje van de koningin.