AMSTERDAM – De eerste versie van Firefox voor mobiele telefoons, codenaam Fennec, is nog maar enkele dagen verwijderd van lancering. Dit heeft hoofdontwikkelaar Jay Sullivan van Mozilla in een interview met de BBC laten weten.

De Firefox voor mobiele telefoons komt als eerste uit voor de N900-smartphone van Nokia en zal zowel via Mozilla zelf als via de Ovi Store van Nokia te downloaden zijn. Een bèta is reeds beschikbaar.

Na de N900-uitvoering volgens versies voor andere mobiele platformen, waarbij Mozilla de besturingssystemen Windows Mobile (Microsoft) en Android (Google) op het oog heeft. De iPhone en de Blackberry komen voorlopig nog niet aan bod.

Sullivan vertelt in het interview met de BBC dat Apple veel beperkingen oplegt en is de iPhone een redelijk gesloten platform, waardoor het nog een tijdje zal duren voordat Firefox Mobile op de iPhone te gebruiken zal zijn.

Features

Een opvallende functie die ingebakken zit in de mobiele Firefox is de mogelijkheid om te synchroniseren met de ‘gewone’ uitvoering van Firefox voor desktops. Dat geldt niet alleen voor bookmarks, maar ook voor openstaande webpagina’s en de surfgeschiedenis.

Add-ons worden door Firefox Mobile ook ondersteund, evenals touch- en zoomfuncties bij het bekijken van webpagina’s.