AMSTERDAM - Microsoft mag zijn tekstverwerker Word vanaf 11 januari niet meer verkopen in de VS vanwege patentschending. Het softwarebedrijf heeft echter al een 'patentloze' versie van het programma in voorbereiding.

Het verkoopverbod is de uitkomst van een rechtszaak die tegen Microsoft is aangespannen door het Canadese bedrijf i4i.

Microsoft maakt onrechtmatig gebruik van een techniek om het bestandsformaat XML aan te kunnen passen, besliste de rechter dinsdagavond, en moet i4i een boete van 290 miljoen dollar betalen.

Microsoft zegt zich al enige tijd geleden te hebben voorbereid op een aanpassing van Word en werkt nu aan het verwijderen "van dit weinig gebruikte onderdeel", aldus een verklaring van het concern.

Voor i4i is het echter een zeer belangrijk product, aldus directeur Loudon Owen tegenover Businessweek. Met de techniek van i4i kunnen bedrijven data toevoegen aan Word-bestanden, bijvoorbeeld bij formulieren die worden ingevuld door klanten.

2010

Microsoft zorgt ervoor dat de aangepaste versies voor 11 januari in de schappen liggen. De nieuwe versie het veelgebruikte programma dat volgend jaar verschijnt, Word 2010, maakt sowieso geen gebruik van de gewraakte technologie.

Word, en het kantoorpakket Office waar het programma deel van uitmaakt, wordt wereldwijd door zo'n 500 miljoen mensen gebruikt. Office is dan ook Microsofts belangrijkste bedrijfsonderdeel, met 18,9 miljard dollar omzet in het afgelopen jaar.