AMSTERDAM - Nederlanders bestellen vanwege het winterse weer hun kerstinkopen massaal vanuit huis. Webwinkels hebben de afgelopen dagen veel meer verkocht dan verwacht.

''Wij verwachten dat internetwinkels een 40 procent hogere omzet halen dan een jaar geleden in deze periode'', zei directeur Wijnand Jongen van belangenorganisatie Thuiswinkel.org.

Hiermee ligt de omzetstijging ruim boven de trend: de stijgende populariteit van internetwinkels. In 2009 ligt de totale omzetgroei ten opzichte van 2008 rond 20 tot 25 procent, verwacht Thuiswinkel.org.

Internetwinkel Bol.com liet weten maandag twee keer zo veel te hebben verkocht als een jaar geleden op dezelfde dag. Coolblue, het bedrijf achter 53 webshops waaronder PDAshop.nl en Laptopshop.nl, verwacht 30 procent meer bestellingen dan vorig jaar rond de kerstperiode.

Kerstinkopen

''Het begon gisteren rustig'', zei directeur Daniel Ropers van Bol.com dinsdag. ''Vanaf een uur of drie 's middags liep het storm. Waarschijnlijk wilde men eerst van de sneeuw genieten en bedacht men in de namiddag dat er ook nog kerstinkopen gedaan moesten worden.''

Zondag lagen de verkopen volgens Bol.com 20 procent hoger dan een jaar geleden. Ook dinsdag verwacht het bedrijf nog flinke drukte.

Postbodes

De webwinkels zeggen de drukte goed aan te kunnen. De enige vraag is of postbodes gezien het slechte weer de pakketjes op tijd kunnen bezorgen.

''We hebben geen signalen dat er problemen zijn'', zegt Ropers van Bol.com. ''Hoewel je misschien niet kan verwachten dat de postbode in elke straat in elk dorp op tijd kan komen.''

''Pakketjesvervoerders zijn professionele clubs. Eventuele vertragingen met de bezorging zullen binnen de marges van billijkheid vallen'', zegt ook Jongen van Thuiswinkel.org.