AMSTERDAM - Een kwart van de Nederlandse online winkels is in december niet goed bereikbaar. Dit blijkt uit onderzoek door Uptrends.com, een website die bereikbaarheidsmetingen voor websites, transacties en servers uitvoert.

Uptrends heeft bij het onderzoek dertig dagen lang de voorpagina van 400 online winkels iedere 5 minuten gecontroleerd. Hierbij bleek een kwart een bereikbaarheid van minder dan 99,9 procent te hebben.

In de top 25 van minst bereikbare webwinkels zijn onder meer de websites van Vodafone (97,2 procent), Aktiesport (98,3 procent), Studieboeken.nl (97,4 procent) en FBTO (98,8 procent) te vinden.

"Webshops verliezen serieuze bedragen aan omzet omdat hun website niet bereikbaar is, of te traag is," aldus Niels Brinkman, mede-oprichter van Uptrends. "Potentiële klanten of bezoekers kunnen dan op zoek gaan naar een andere aanbieder".

Verbeterd

Uptrends merkt op dat een aantal online winkels aanzienlijk beter presteert dan een jaar geleden. Voorbeelden hiervan zijn de webwinkels van Perrysport en Van Leest die vorig jaar respectievelijk 96,7 en 97,1 procent uptime haalden, maar dit jaar allebei op 100 procent zitten.

Van de 400 onderzochte webwinkels scoorden 103 webwinkels een bereikbaarheidspercentage van minder dan 99,9 procent. Achttien webshops doken onder de 99 procent.

Bijna de helft van de onderzochte winkels behaalde een perfecte score van 100 procent.