BAGDAD - Drie consortia op het gebied van de mobiele telefonie hebben maandag toestemming gekregen GSM-netwerken in Irak op te zetten. Het gaat om een bedrijf uit Egypte en twee ondernemingen die Koeweit als thuisbasis hebben.

Het Egyptische Orascom heeft een vergunning voor de Iraakse hoofdstad Bagdad en Midden-Irak. National Mobile Telecommunications, ook wel Wataniya Telecom genoemd, en het consortium MTC mogen netwerken opzetten en beheren in respectievelijk het noorden en het zuiden van Irak.

GSM is het gangbare systeem voor mobiele telefonie in het Midden-Oosten. In de gehele regio kan een en hetzelfde mobieltje worden gebruikt.

Rumsfeld

Het besluit van het Iraakse ministerie van Communicatie druist in tegen Amerikaanse belangen. Eerder hadden politici in de VS, onder wie de minister van Defensie Donald Rumsfeld, gepleit voor netwerken met het op Amerikaanse technologie gebaseerde CDMA.

De vergunningen worden beschouwd als een van de lucratiefste in het naoorlogse Irak. Tijdens de dictatuur van Saddam Hussein kende Irak geen mobiel telefoonnetwerk.

Minister Haidar al-Abbadi van Communicatie zei te verwachten dat de dienst over enkele weken, eind oktober, operationeel zal zijn.