AMSTERDAM – Stichting Brein heeft kritiek op het voorstel van de SP om internetters die illegaal downloaden alleen te waarschuwen en niet te straffen. Een downloadverbod heeft volgens Brein-directeur Tim Kuik alleen zin als er gestraft mag worden.

Dat meldt Tweakers.net zaterdag.

Het kabinet kondigde onlangs aan dat het downloaden van muziek en films van een illegale bron verboden wordt als er voldoende alternatieven zijn.

De PvdA liet vrijdag aan NU.nl weten dat zij zo’n dergelijk verbod niet te handhaven vinden omdat het meekijken van de overheid op internet een te grote inbreuk is op de privacy.

Dreiging

Stichting Brein keert zich nu tegen een mogelijk nieuw aspect van het verbod. “De dreiging van straf is nodig omdat mensen anders geen reden hebben hun gedrag te veranderen”, aldus Kuik. De SP maakte vrijdag bekend alleen een waarschuwing op sites met illegale content te willen.

“Mensen die op sites als The Pirate Bay zitten, weten wel dat ze materiaal downloaden waarvoor rechthebbenden geen toestemming hebben gegeven. Het geven van een waarschuwing heeft dan niet veel zin.”

In Nederland is het downloaden van films en muziek voor niet-commercieel, persoonlijk gebruik niet verboden. Uploaden is wel strafbaar. In de meeste andere Europese landen is ook downloaden niet toegestaan. Het kabinet maakte eerder dit jaar bekend ook in Nederland een downloadverbod te willen invoeren, maar de Tweede Kamer moet zich over dat plan nog uitspreken.