AMSTERDAM - Breedbandinternetters beoefenen een nieuwe 'sport': funsurfen. Doordat ze langer online zijn, bezoeken ze (in korte tijd) veel pagina's, wat ook wel wordt betiteld als het 'nieuwe surfen'. Dat is de belangrijkste conclusie uit een groot gebruikersonderzoek van het Utrechtse bureau Dialogic.

Van de 1285 ondervraagden breedbandgebruikers, zegt tachtig procent meer dan een keer per dag online te zijn. Omdat de tijdsduur van het surfen bij een breedbandabonnement niet uitmaakt, zijn mensen over het algemeen langer online en worden er grotere bestanden gedownload.

Het verzamelen van informatie via internet ziet meer dan 80 procent van de ondervraagden als belangrijke toegevoegde waarde van internet. In de praktijk blijken de gebruikers het web ook vaak te gebruiken voor het onderhouden van contacten met familie en vrienden.

Naast e-mail, dat 90 procent van de mensen minimaal één keer per dag gebruikt, zijn vooral de zogenaamde 'instant messenger services' zeer populair. Van de breedbandgebruikers gebruikt 68 procent 'instant messengers' één of meerdere malen per dag.

Zestig procent van de breedbandgebruikers downloadt films wekelijks tot meerdere malen per dag. Uit de online enquête blijkt tenslotte dat 70 procent van respondenten minder tv kijkt vanwege internet.

/NETLandelijke gebieden vechten voor breedband internetNederland in top vijf van breedband internetters