ROTTERDAM - Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek begonnen naar het mislukken dinsdagavond van de chat- en videosessie op internet met kroonprins Willem-Alexander en Máxima.

Computerspecialisten van het korps landelijke politiediensten KLPD voeren het onderzoek uit. De 'digitaal-rechercheurs' moeten uitzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Fiasco

De chatsessie van het verloofde paar met honderd geslecteerde burgers liep uit op een fiasco. Al binnen enkele minuten lag de site van het koninklijk huis eruit.

Hackers

Telecombedrijf KPN vermoedt dat hackers de sessie hebben gesaboteerd. KPN was berekend op enkele tienduizenden belangstellenden. De teller registreerde echter ruim drie miljard 'hits'. Een dergelijk aantal is volgens KPN alleen mogelijk als er kwade opzet in het spel is.

KPN

Nader onderzoek van de KPN heeft uitgewezen dat hackers vanaf het begin van de sessie verschillende pogingen hebben gedaan om de site plat te leggen. De meeste werden door beveiligssystemen afgeweerd, maar de aanval op de typist, de vertaler van gesproken woord naar tekst, was fataal.

KPN vermoedt dat de hackers het IP-adres van de typist hebben weten te achterhalen, waarna een masale stroom data naar dit adres werd gestuurd. Ook een betere beveiliging had volgens het telecombedrijf deze aanval met fatale afloop niet kunnen voorkomen.

/NETHackers bekennen aanval op chatsessie