AMSTERDAM - De politie wil sneller verdachten van misdrijven op zijn website depolitiezoekt.nl plaatsen. Dat moet de tegenvallende populariteit van de website een impuls geven.

Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de website. NU.nl kreeg de documenten in handen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De website blijkt nauwelijks bezocht te worden en ook weinig op te leveren. Alleen bij de lancering op 5 januari van dit jaar waren er ruim 82.000 bezoekers. Daarna kelderde het bezoek tot een dieptepunt van 240 bezoekers in april.

Na vier maanden hadden in totaal 309.140 mensen de opsporingswebsite bezocht. Dit staat in schril contrast tot een website als GeenStijl, die ook met regelmaat foto's van verdachten plaatst en resultaat boekt. GeenStijl bereikt naar eigen zeggen zo'n 3,5 tot 4 miljoen unieke bezoekers per maand.

Stagnatie

In de eerste vier maanden kwamen in totaal 64 tips bij de politie binnen, waarbij 41 in de eerste vier dagen. Uiteindelijk werden drie mensen aangehouden, waarvan eentje zichzelf heeft gemeld. "Ook hierin is dus een duidelijk een stagnatie waarneembaar", stellen de opstellers dan ook.

Opleuken

"Om het publiek betrokken en geïnteresseerd te houden is de site te weinig vernieuwend en actueel geweest", concludeert de rapportschrijver. Daarom moeten er meer dossiers op de site worden geplaatst. "De mogelijkheden tot het verruimen van de criteria voor plaatsing van dossiers op de site moeten worden onderzocht. Hierdoor zou het aantal dossiers dat geplaatst mag worden kunnen worden verhoogd."

Ten onrechte

Bij het oprekken van de regels speelt ook een ander probleem. Bij vier van de 41 dossiers bleek niet aan de regels te worden voldaan en moest het dossier verwijderd worden. In een ander geval oordeelde de Nationale Ombudsman dat iemand volledig ten onrechte was gepubliceerd.

Ook wil de politie meer foto's plaatsen. Deze "worden structureel beter bekeken". Daarom komt het voorstel dat ook met oude foto's mag worden gewerkt. Daarnaast is de wens om dossiers zonder foto van meer informatie te voorzien.