AMSTERDAM - Google heeft een groot aantal ondernemers voor de rechter gesleept die internetters oplichten door ze wijs te maken dat ze tegen betaling rijk kunnen worden met thuiswerk voor het internetbedrijf.

Dat meldt het bedrijf zelf dinsdag. Het gaat om het bedrijf Pacific Webworks en een groot aantal anonieme medeverdachten. Die beloven op internet grote verdiensten met thuiswerk 'via Google'. Daarvoor moeten belangstellenden doorgaans eerst een gratis 'startpakket' aanvragen. Daarvoor hoeven ze volgens de advertenties alleen administratie- en verzendkosten te betalen.

In werkelijkheid worden na aanmelding vaak maandelijks grote bedragen van de creditcard van slachtoffers afgeschreven. Volgens Google krijgen mensen in ruil voor dat geld 'weinig van waarde', of zelfs helemaal niets.

Cheques

Google zegt dat het opvallende gebruik van de naam en het logo van het internetbedrijf ten onrechte de indruk wekt dat Google meewerkt of instemt met die praktijken. Google wordt regelmatig door slachtoffers op de oplichting aangesproken.

De bedrijven gebruiken in advertenties zelfs nagemaakte cheques op naam van Google, en publiceren op internet nepnieuwsberichten met succesverhalen van andere 'klanten'.

Schadevergoeding

Het bedrijf eist dat een rechtbankjury Pacific Webworks en de andere gedaagden verbiedt zijn activiteiten voort te zetten. Ook wil Google een nader te bepalen vergoeding voor de reputatieschade die het zegt te hebben opgelopen.