AMSTERDAM - Op een thermometer is direct te zien wat het effect is van de beloften die worden gedaan op de klimaattop in Kopenhagen. Dinsdagochtend stond het digitale kwik op een temperatuurstijging van 3,8 graden celsius in het jaar 2100.

The Climate Scoreboard houdt van dag tot dag bij welke toezeggingen verschillende landen hebben gedaan om de opwarming van de aarde tegen te gaan, en vertaalt die beloftes hun effect op de gemiddelde temperatuurstijging. Daarvoor gebruikt de thermometer berekeningen de computersimulatie C-ROADS.

Als de toezeggingen worden nagekomen die op dinsdagochtend bekend waren, zal de gemiddelde temperatuur op aarde in het jaar 2100 3,8 graden hoger liggen dan in pre-industriële tijden. Dat is aanzienlijk meer dan de maximale stijging van 1,5 à 2 graden die volgens wetenschappers nodig is om dramatische klimaatverandering tegen te gaan. Als er helemaal niets gebeurt, stijgt de gemiddelde temperatuur zelfs met 4,8 graden.

Internet

De maker van de thermometer, het Amerikaanse Sustainability Institute, hoopt onderhandelaars, politici, media en geïnteresseerde burgers inzicht te geven in het verloop van de conferentie.

Belangstellenden kunnen de thermometer verspreiden via bijvoorbeeld hun weblog, Facebook, iGoogle of MySpace. Ook is het mogelijk de laatste temperatuurschommelingen te volgen op Twitter.