AMSTERDAM - De Iraanse autoriteiten hebben zondag aan de vooravond van studentendemonstraties de toegang tot internet geblokkeerd.

Journalisten die voor buitenlandse media werken zijn gewaarschuwd de komende drie dagen op kantoor te blijven.

De maatregelen lijken er op gericht de oppositie te beroven van cruciale middelen om de bevolking te mobiliseren.

Demonstreren

De oppositie zei niettemin te hopen dat maandag grote aantallen mensen de straat opgaan, om te demonstreren dat het verzet tegen de gestolen presidentsverkiezingen van juni allerminst is uitgeraasd.

Oppositieleider Mousavi zei op zijn website de betogers te steunen en verklaarde dat zijn beweging nog springlevend is.

Mousavi

"Een grote natie kan er niet stilzwijgend aan voorbijgaan dat verkiezingen worden gestolen", aldus Mousavi, die volgens de officiële uitslag de verkiezingen van 12 juni verloor van zittend president Ahmadinejad.

De autoriteiten gingen er zondag toe over internet zodanig te vertragen dat het niet langer bruikbaar was. In de hoofdstad Teheran was de toegang enige tijd volledig afgesloten.

Tactiek

Dezelfde tactiek werd gebruikt begin november, voorafgaand aan betogingen van 4 november, de dag waarop traditioneel de bezetting van de Amerikaanse ambassade op 4 november 1979 wordt herdacht.

De oppositie bracht toen veel minder betogers op de been dan was verwacht, maar ook die kregen te maken met harde repressie.