BRUSSEL - Eurocommissaris Neelie Kroes wil dat gsm-bezitters niet langer ongevraagd info-sms'jes krijgen telkens als ze de grens overgaan. Heel wat gsm-bezitters ergeren zich aan die sms'jes over tarieven en dergelijke.

''Als ik de steun van het Europees Parlement krijg zal dat een van mijn eerste voorstellen zijn: je zou ergens moeten kunnen aanklikken dat je die informatie wel weet'', zei Kroes donderdagavond op een bijeenkomst met minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) in Brussel.

Kroes begint eind januari als EU-commissaris voor Digitale Agenda, na een periode als EU-commissaris voor Concurrentie. Volgende maand moet ze daartoe nog goedkeuring van het Europarlement verwerven.

Kroes loofde haar voorgangster op het gebied van Digitale Agenda, de Luxemburgse Viviane Reding. ''Die heeft gezorgd voor een enorme beweging door de tarieven te verlagen. Het bellen is nu al bijna voor niks.''

Van der Hoeven

De Europese Unie heeft sinds enkele jaren maximumtarieven voor gsm-bellen en sms-en over de grens. De prijzen zijn daardoor flink gedaald.

Minister Maria van der Hoeven vertelde Kroes dat ze geleidelijk af wil van die maximumtarieven. ''Neelie, ik denk dat je kennis van Concurrentie goed van pas komt om geleidelijk af te komen van die tariefsregulering. Dan kunnen we overgaan naar gewone concurrentie, waar ik voorstander van ben'', zei Van der Hoeven.

Opbloei concurrentie

De minister meent dat gsm-bedrijven momenteel bewust tarieven berekenen op of vlak onder de EU-limiet voor grensoverschrijdend bellen in de EU. Zonder die regels zou de concurrentie opbloeien en de prijzen uiteindelijk onder het maximum dalen, meent Van der Hoeven.

Europarlementariërs Toine Manders (VVD) en Judith Merkies (PvdA) vragen Kroes tegelijk iets te doen aan het uitvallen van de gsm-verbinding bij het passeren van de grens. Dat is eveneens een ergernis van veel mobiele bellers die de grens overgaan.