TOKIO - De Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo is voor het eerst in zijn geschiedenis in de verliezen gedoken. Het concern, vooral bekend van de loodgieter Mario Bros en Pokémon-spelletjes, waarschuwde vrijdag dat het nettoverlies in de eind september afgesloten eerste helft van het boekjaar is uitgekomen op ongeveer 3 miljard yen (23,5 miljoen euro).

Nintendo zegt dat het verlies is veroorzaakt door de sterke koersstijging van de yen. Daardoor is het een moeilijke onderneming geworden om de spelcomputer GameCube en de GameCube-games winstgevend te laten concurreren met de Xbox van Microsoft en de Playstation van Sony.

Eerder was nog aangegeven dat het eerste halfjaar een winst van miljard yen zou opleveren. Analisten hielden echter al rekening met een tegenvaller omdat de verkoop van de GameCube zwaar tegenvalt. Nintendo heeft om die reden de productie van de spelcomputer vorig jaar al stopgezet. Het concern zou momenteel nog circa 4 miljoen stuks in voorraad hebben, vooral in Europa en de Verenigde Staten.

Nintendo is een van de eerste grote ondernemingen in Japan die aangeven problemen te hebben door de dure yen. De Japanse munteenheid is al enige tijd aan het stijgen ten opzichte van de dollar omdat de Japanse economie aantrekt. De regering-Koizumi probeert de yenkoers wel te drukken met interventies op de valutamarkten, maar veel halen die niet uit.

Agressieve kortingen

Nintendo wil met agressieve kortingen voor de GameCube de achterstand op Microsoft en Sony inhalen. In Europa gaat een GameCube later deze maand 99 euro kosten. Nu is dat nog 199 euro. De spelcomputer wordt veel goedkoper dan de Xbox en de Playstation, die ook voor 199 euro per stuk in de winkels liggen.

In de Verenigde Staten is de prijs van de GameCube vorige week al drastisch verlaagd. Sindsdien is de verkoop verviervoudigd, aldus Nintendo.

Een succesvolle wintercampagne is cruciaal voor het voortbestaan van de GameCube. In de periode voor Kerstmis halen de meeste speelgoedfabrikanten het merendeel van hun omzet binnen. Nintendo, dat ooit dominant was in de game-industrie, zal anders al zijn kaarten moeten zetten op de kleinere spelcomputer Gameboy Advance. Die is nog wel enorm succesvol, maar wordt binnenkort bedreigd door nieuwe producten van Nokia en Sony.