AMSTERDAM - Twitter heeft een recent ingevoerde 'herhaalknop' weer ingeschakeld, nadat die eerder op donderdag was verdwenen. Op de knop is veel kritiek.

Het zogenoemde 'retweeten' is een gebruik dat is ontstaan onder de gebruikers van de microblogdienst. Die herhaalden interessante berichten van andere gebruikers, voorafgegaan door de afkorting 'RT' en - vaak - wat eigen commentaar.

In november begon Twitter de functionaliteit ook officieel te implementeren in zijn dienst. Gebruikers konden sindsdien met een klik op een knop een bericht retweeten.

Kritiek

De manier waarop Twitters nieuwe herhaalknop werkte, leidde echter tot veel kritiek. Het was niet mogelijk om zelf commentaar aan een herhaalde tweet toe te voegen, terwijl dat voor veel gebruikers nou juist de meerwaarde van de functie was.

Bovendien vonden veel gebruikers het vervelend dat op Twitter nu berichten verschenen van gebruikers wier updates ze niet volgen, omdat andere gebruikers die doorstuurden. Veel gebruikers bleven daarom de ouderwetse retweetmethode gebruiken.

Verdwenen

Donderdag was de herhaalknop enige tijd van de site verdwenen. Ook in Twitter-software van derden die de officiële retweetfunctionaliteit gebruikte, werkte die niet meer.

Onduidelijk is of de massale kritiek op de knop aanleiding was voor het verdwijning. Twitter heeft de functionaliteit ook enkele malen tijdelijk verwijderd om de prestaties van zijn servers bij grote drukte niet in gevaar te brengen.

Later op de dag verscheen de functie weer op de site. Twitter reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om een nadere toelichting.