AMSTERDAM - Psystar, een bedrijf uit Florida dat goedkope klonen verkoopt van Apple-computers, heeft een schikking getroffen met Apple. Het bedrijf geeft de juridische strijd echter niet op.

Psystar verkoopt computers waarop Apples besturingssysteem Mac OS X is geïnstalleerd. Het bedrijf omzeilt daartoe een bepaalde beveiliging van Apple, die moet verhinderen dat de software wordt gebruikt op andere systemen dan Apples eigen Mac-computers.

Eind november besloot een rechter in Californië dat Apple zich niet schuldig maakt aan verboden monopolistisch gedrag door te verbieden dat besturingssysteem Mac OS X wordt geïnstalleerd op andere hardware dan die van Apple zelf. Dat had Psystar gezegd nadat Apple het bedrijf voor de rechter had gesleept.

Einde

Met de uitspraak was voor Apple de weg vrij om de rechter te vragen de activiteiten van Psystar te verbieden. Ook wil Apple een schadevergoeding die volgens rechtbankdocumenten kan oplopen tot zo'n vijf miljoen dollar.

Als die eisen worden toegekend, betekent dat vrijwel zeker het einde voor Psystar, dat naar verluidt nog slechts zo'n honderdduizend dollar in kas heeft.

Schikking

Dinsdag (plaatselijke tijd) troffen Psystar en Apple een schikking. Psystar zegt toe in totaal 2,7 miljoen dollar aan Apple te betalen en te stoppen met de verkoop van de omstreden Mac-klonen.

Hoger beroep

Toch heeft het bedrijf de strijd nog niet opgegeven. Psystar betaalt namelijk niet direct, maar pas nadat de zaak in hoger beroep is behandeld. Volgens de advocaten van Psystar is de schikking vooral bedoeld om te zorgen dat het bedrijf tijd krijgt om die zaak af te wachten, zo zeggen zij tegen Computerworld.

Een ander teken dat Psystar van plan door te gaan met de handel in goedkope Mac-klonen is dat het zijn omstreden product Rebel EFI nadrukkelijk buiten de schikking houdt.

Verantwoordelijkheid

Met die software, die vijftig dollar kost, kunnen consumenten zelf Mac OS X installeren op een pc. Het besturingssysteem wordt echter niet meegeleverd. Psystar legt de verantwoordelijkheid voor het schenden van Apples gebruiksovereenkomst daarmee bij zijn klanten.

Die zouden een computer en Rebel EFI bij Psystar kunnen kopen, en daarop een versie van Mac OS X installeren die ze zelf ergens hebben aangeschaft.