AMSTERDAM - Microsoft heeft geen aanwijzingen dat softwareupdates die het bedrijf in november verspreidde de oorzaak zijn van vastlopende computers waarbij het scherm op zwart gaat.

Dat schrijft het bedrijf in een bericht op het weblog van zijn beveiligingsteam.

Het antivirusbedrijf Privx had enkele dagen geleden met de beschuldigende vinger gewezen naar twee softwareupdates die Microsoft eerder deze maand heeft uitgebracht.

Die updates zouden een wijziging aanbrengen in het register van Windows, een bestand met belangrijke systeeminstellingen.

De wijziging zou verantwoordelijk zijn voor klachten van gebruikers waarbij de pc na opstarten een zwart scherm vertoont.

Microsoft schrijft dat het de betreffende updates nauwkeurig heeft onderzocht, maar dat het geen aanwijzingen heeft dat die verantwoordelijk zijn voor de wijzigingen in het register.

Trojaans paard

Het bedrijf vermoedt dat een virus over andere malware de bron is van de klachten. Het Trojaanse paard 'Daonol' zou de problemen mogelijk kunnen veroorzaken.

Ook Prevx zelf zegt inmiddels dat de updates van Microsoft waarschijnlijk niet verantwoordelijk zijn voor de zwarte schermen. Na nadere experimenten heeft het bedrijf de updates kunnen uitsluiten als oorzaak. Prevx heeft Microsoft excuses aangeboden.