AMSTERDAM - Vriendensite Facebook gaat de privacyinstellingen voor gebruikers van zijn site verbeteren. Gebruikers kunnen dan nauwkeuriger en eenvoudiger controleren wie toegang heeft tot bepaalde zaken op hun profiel.

Dat heeft oprichter Mark Zuckerberg van de site bekendgemaakt in een open brief aan de ruim 350 miljoen gebruikers die Facebook inmiddels zegt te hebben. Dat zijn er vijftig miljoen meer dan in september van dit jaar.

Volgens Zuckerberg maakt de groei van Facebook sommige onderdelen van de site minder nuttig dan voorheen. Zo is Facebook sterk georganiseerd rond netwerken: gebruikers kunnen zich aansluiten bij bijvoorbeeld een netwerk van hun school of de stad waar ze wonen. Facebookgebruikers kunnen leden van hun netwerken toegang geven tot bepaalde onderdelen van hun profiel.

China

Met name regionale netwerken zijn de laatste jaren zo sterk gegroeid dat die volgens Facebook geen zinvolle manier meer zijn om de toegang tot persoonlijke informatie te regelen. Regionale Facebooknetwerken als China en India hebben bijvoorbeeld miljoenen leden. De regionale netwerken worden daarom afgeschaft, meldt Zuckerberg.

Privacy

Tegelijk krijgen gebruikers de mogelijheid om nauwkeuriger te bepalen wie welke gegevens op hun profiel mag bekijken. Bij ieder bericht dat een gebruiker plaatst, kan hij precies aangeven wie dat mag inzien. Ook krijgt Facebook een nieuwe, overzichtelijkere instellingenpagina waar de privacyopties kunnen worden geregeld.

In de komende weken worden de veranderingen, die eerder dit jaar al grotendeels waren aangekondigd, doorgevoerd. Gebruikers worden na inloggen dan eenmalig doorgestuurd naar een speciale pagina waar ze hun privacyinstellingen kunnen bekijken en aanpassen.

Beacon

Het sociale netwerk heeft in het verleden meermalen zijn vingers gebrand aan privacykwesties. Zo ontstond in 2007 veel ophef over het nieuwe advertentiesysteem Beacon, waarbij activiteiten van gebruikers op andere websites zichtbaar werden gemaakt op Facebook. Facebook schakelde dat systeem na een storm van kritiek uit.