AMSTERDAM - De onderzoekscommissie DSB Bank heeft een website geopend, waarop mensen informatie kunnen doorgeven over de gang van zaken bij de failliet verklaarde bank van Dirk Scheringa.

Commissiedsbbank.nl is sinds dinsdag online.

De commissie onderzoekt de omstandigheden die hebben geleid tot het faillissement van de bank.

Daarbij wordt specifiek gekeken naar de handelwijze van voormalige bestuurders en commissarissen, de rol van toezichthouders en het ministerie van Financiën en de toereikendheid van de regelgeving.

De commissie, onder leiding van professor Michiel Scheltema, wil in januari betrokken personen horen, na een uitvoerige documentenstudie. Het onderzoek heeft vooral betrekking op de periode 2005 tot 2009, maar zal waar nodig verder teruggaan.

Mogelijkheid

"We hebben heldere vragen en een korte tijd om het onderzoek uit te voeren", zegt een woordvoerder van de commissie. "We spreken met heel veel mensen, maar sluiten niet uit dat er ook bij het publiek relevante informatie aanwezig is. Vandaar deze mogelijkheid op de website", aldus de woordvoerder.

De commissie krijgt bij het onderzoek toegang tot vertrouwelijke informatie van toezichthoudende instanties, De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Het onderzoek staat los van een onderzoek naar de rol van bestuurders bij DSB Bank door de toezichthouders zelf. Dit onderzoek, waarbij ook wordt gekeken naar de rol van voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm, zal niet voor januari gereed zijn. Eerder had het ministerie van Financiën de hoop uitgesproken dat dit onderzoek voor 1 december rond zou zijn. "Zorgvuldigheid gaat boven snelheid", aldus minister Bos dinsdag in een commentaar op de vertraging.