HELSINKI - Het Finse Nokia is rechtszaken begonnen tegen een groep grote technologieconcerns, waaronder Philips, omdat zij prijsafspraken zouden hebben gemaakt.

De zaken draaien om kartelvorming op het gebied van schermen die worden gebruikt in computermonitoren en mobiele telefoons. Dat heeft Nokia dinsdag bekendgemaakt.

De gang naar de rechter is volgens 's werelds grootste producent van mobiele telefoons het gevolg van eerdere onderzoeken van de mededingingsautoriteiten in Europa en de Verenigde Staten naar ongeoorloofde prijsafspraken.

Naast Philips heeft Nokia ook AU Optronics, Hitachi, Samsung, Seiko Epson, Sharp en Toshiba aangeklaagd. Die bedrijven hebben traditionele beeldbuizen (CRT) en lcd-schermen geleverd aan Nokia.

Neelie Kroes

In juli werd al bekend dat Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) producenten van lcd-schermen verdacht van het maken van prijsafspraken. Kroes noemde geen namen van bedrijven die in het kartelonderzoek werden betrokken, maar Philips bevestigde een brief te hebben ontvangen over de kwestie.

Philips verklaarde destijds zich sterk te zullen verzetten tegen de beschuldigingen. Het concern benadrukte niet direct betrokken te zijn bij het onderzoek. Het ging om LG Display, een Zuid-Koreaans bedrijf waarvan het elektronicaconcern lange tijd grootaandeelhouder is geweest.

Philips kon dinsdag nog geen inhoudelijk commentaar geven. ''We zijn het intern aan het onderzoeken'', aldus een woordvoerder.

Kartelvorming

Volgens Nokia zou een aantal bedrijven hebben toegegeven dat er prijsafspraken zijn gemaakt.

''Het lijkt nogal duidelijk dat kartelvorming heeft plaatsgevonden rond componenten die Nokia op grote schaal heeft gekocht. Wij hebben daarvoor meer betaald dan we gedaan zouden moeten hebben'', aldus een woordvoerder van het Finse concern.