AMSTERDAM - Gemiddeld twintig vrouwen per weekend halen een recept voor de morning-afterpil gratis van internet. Met dat recept kunnen ze naar de apotheek, om de pil op te halen, dat meldt het Algemeen Dagblad vrijdag. De vrouwen hoeven niet meer eerst naar de huisarts, zoals tot nu toe het geval was.

Gynaecoloog Rob Beerthuizen van de stichting Anticonceptie Nederland schrijft de recepten voor en spreekt van een succes. De recepten zijn nu een maand te downloaden, in die tijdsperiode zijn er tussen de 100 en 150 uitgeprint. Beerthuizen pleit ervoor de recepteis helemaal af te schaffen. Hij verwacht daardoor 4000 ongeplande zwangerschappen en 2000 abortussen te voorkomen. De gynaecoloog benadrukt wel dat de morning-afterpil een noodoplossing is. De pil kost 15 euro, door deze hoge prijs is hij niet bang dat de pil als gewoon anticonceptiemiddel zal worden gebruikt.

Apotheken geven jaarlijks zo'n 600.000 'noodpillen' uit. Het valt te verwachten dat het aantal zal toenemen wanneer de pil vrij verkrijgbaar is.