AMSTERDAM - Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken vindt Twitter een belangrijk medium om erachter te komen wat er leeft onder de bevolking. Dat zegt hij in een vraaggesprek met NU.nl.

"Ik heb nu inmiddels zo'n 23 duizend volgers. Nou, die zie ik niet zo snel in een zaaltje. Ik gebruik Twitter om te laten zien wat ik doe en door de reacties daarop heb je een thermometer", aldus de minister.

Verhagen vindt het belangrijk om via het medium te laten zien wat hij doet. "Zie het ook als een bepaalde vorm van verantwoording. Om het buitenlands beleid iets dichter bij de mensen te brengen."

Nieuwe media

Dagelijks plaatst de minister meerdere 'tweets', waarop hij veel verschillende reacties krijgt. "Je moet niet alleen verantwoording afleggen, maar ook respons krijgen. Het zet je ook wel aan het denken. Ik vind juist die nieuwe media - internet, mail, Twitter - belangrijk om te zien hoe iets ligt en welke ideeen er leven."

Georgië

Het komt zelfs voor dat de minister zijn volgers om een mening vraagt. "Voor een EU-vergadering in Brussel zou gepraat worden over hervatting van de samenwerking met Rusland, die was opgeschort na de crisis in Georgië.

Op mijn vraag of weer moesten gaan praten, reageerden veel mensen bevestigend. Nu had ik zelf die opvatting eigenlijk ook al, maar het was prettig om te lezen dat mensen mijn mening deelden."