AMSTERDAM - Gary McKinnon wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De 43-jarige hacker werd in 2002 gearresteerd voor inbraken in computersystemen van onder meer de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Pentagon.

Bij die inbraak richtte McKinnon voor ongeveer aan half miljoen euro schade aan. Een netwerk van zo'n tweeduizend computers op het ministerie van Defensie in Washington was een dag uit de lucht.

McKinnon lijdt aan het syndroom van Asperger, een aandoening die verwant is aan autisme. Hij zegt op de systemen op zoek geweest te zijn naar bewijzen voor het bestaan van buitenaards leven.

McKinnon probeert sinds zijn arrestatie uitlevering aan de Verenigde Staten te voorkomen. Daar wacht hem bij veroordeling een celstraf die kan oplopen tot zeventig jaar.

Medische gronden

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Alan Johnson dat hij uitlevering niet op medische gronden kan voorkomen, zo meldt persbureau Reuters. Eerder sprak het hoogste Britse gerechtshof al een vergelijkbaar vonnis.

McKinnons advocate Karen Todner noemt de beslissing tegenover de BBC een zware klap. Ze erkent dat "het einde van de weg in zicht komt", maar zegt beroep te zullen aantekenen tegen Johnsons beslissing. Ook overweegt McKinnons verdediging nog de gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Uitzitten

Als McKinnon inderdaad wordt uitgeleverd en veroordeeld in de Verenigde Staten, kan hij zijn straf mogelijk in Groot Brittannië uitzitten. Johnson heeft toegezegd aan zo'n procedure te zullen meewerken.