AMSTERDAM - Apple eist een schadevergoeding van het bedrijf Psystar, dat computers verkoopt waarop Apples besturingssysteem Mac OS X is geïnstalleerd. Het bedrag kan oplopen tot zo'n vijf miljoen dollar. Ook wil het dat de rechter Psystars activiteiten definitief verbiedt.

Apple verbiedt de verkoop van zijn besturingssysteem in combinatie met andere hardware dan zijn eigen computers. Psystar slaagde er echter in om goedkope klonen van Applecomputers te bouwen, waarop de software goed functioneert. Daarvoor omzeilt het een technische beveiliging in Mac OS X, die moet verhinderen dat de software op andere systemen wordt geïnstalleerd.

Het bedrijf haalde zich daarmee de toorn van Apple op de hals, maar koos voor de aanval. In een reactie op een rechtszaak die Apple in juli 2008 tegen Psystar aanspande, beschuldigde de klonenmaker Apple er van zijn copyright op de software te misbruiken om een monopolie te creeëren.

Schadevergoeding

De rechter in Californië verwierp dat argument eerder deze maand, waarmee voor Apple de weg vrij was om Psystar aan te pakken. Het bedrijf vraagt de rechter om Psystar te verbieden nog langer de rechten van Apple te schenden, en eist bovendien een fikse schadevergoeding van Psystar, zo melden Amerikaanse media.

Volgens rechtbankdocumenten (PDF) zou die claim kunnen oplopen tot zo'n vijf miljoen dollar.

Als beide eisen worden ingewilligd, lijkt het einde van Psystar onafwendbaar. Niet alleen kan het bedrijf dan niet langer Mac-klonen bouwen, maar bovendien heeft Psystar naar verluidt nog slechts vijftigduizend dollar in kas.