AMSTERDAM - Het Nederlandse torrentplatform Mininova verspreidt voortaan alleen nog werk van artiesten die daar zelf opdracht voor geven. De rest van de omstreden dienst wordt gestaakt.

Mininova is een van de grootste en bekendste zogenoemde torrentsites. Op de site zijn torrentbestanden te vinden, waarmee met behulp van de bestandsuitwisselingstechnologie Bittorrent bijvoorbeeld films, muziek en software kunnen worden gedownload.

Een groot gedeelte van dat materiaal wordt zonder toestemming van de rechthebbenden verspreid. Antipiraterijstichting Brein eiste daarom eerder dit jaar met succes bij de rechter in Utrecht dat de site de torrents voortaan zou filteren om dat te voorkomen.

Niet te voorkomen

Volgens Mininova is dat technisch en organisatorisch niet te voorkomen. Hoewel Mininova nog overweegt hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van de rechter, heeft het platform het grootste deel van zijn activiteiten daarom donderdag gestaakt.

Directeur Erik Dubbelboer zegt dat Mininova de voorbije periode heeft geëxperimenteerd met het geautomatiseerd filteren van het materiaal op de website. Dat deed het op basis van een zwarte lijst met titels die werd aangeleverd door stichting Brein.

Niet haalbaar

Volgens Dubbelboer bleek uit die experimenten echter dat het onmogelijk was om het systeem 100 procent waterdicht te maken. Daarom zouden medewerkers van Mininova de bestanden handmatig moeten controleren, wat volgens hem niet haalbaar is.

Omdat de rechter Mininova een dwangsom heeft opgelegd voor illegale torrents die online blijven staan, heeft de site besloten het grootste deel van zijn platform te sluiten.

Legale verspreiding

De 'content distribution service' die Mininova aanbiedt, blijft wel in de lucht. Die dienst biedt artiesten en producenten de mogelijkheid om hun werk eenvoudig en gratis te verspreiden onder een groot publiek, meldt Mininova.

Die dienst, die in 2007 werd geïntroduceerd, werd onder meer al gebruikt door de Nederlandse band Silence is Sexy, het platenlabel 'Beep! Beep! Back up the Truck' en de VPRO.

Geld

Het Utrechtse bedrijf hoopt geld te verdienen aan de advertenties op de website, net als nu al het geval is. Dubbelboer erkent dat meeste bezoekers tot dusverre echter niet voor de content distribution service op de site kwamen.

Of hij in de toekomst geld gaat vragen voor de legale verspreiding van torrents kon hij nog niet zeggen. "Eerst moet deze dienst groter worden."