AMSTERDAM - Het heeft even geduurd, maar vanaf volgend jaar gaan toch echt de eerste treinen rijden waarin reizigers gratis kunnen internetten.

Verkeersminister Camiel Eurlings trekt daarvoor ruim 16 miljoen euro uit, 1 miljoen meer dan de Tweede Kamer eerder had afgedwongen.

Het grootste deel van de subsidie, 15 miljoen, gaat naar de Nederlandse Spoorwegen. Vervoersbedrijf Arriva krijgt de resterende 1,1 miljoen, zo heeft Eurlings donderdag gemeld. Met de gratis internettoegang wil hij het reizen per trein ''nog aantrekkelijker'' maken.

Volgend jaar rijden de eerste treinen met draadloze internetverbinding rond. In 2012 zijn alle treinen van Arriva en alle intercity's van de NS ermee uitgerust, aldus de minister.

Gratis

De vervoerders zelf investeren hier ook in. Eurlings stelt als voorwaarde dat ze de internettoegang gratis aanbieden aan de reizigers. De NS worstelt al enkele jaren met de installatie van internet in de treinen.

NS heeft een driejarig contract gesloten met T-Mobile om samen internet in de trein te verzorgen. Vanaf volgend jaar maart worden de eerste treinstellen met draadloos internet opgeleverd. De intercitytreinen krijgen ook een tv-scherm met actuele reisinformatie.

Nomad Digital verzorgt de IT-infrastructuur.