PALO ALTO - De Amerikaanse sociale netwerksite Facebook heeft dinsdag bij investeerders voor opwinding gezorgd door een aandelenstructuur in te voeren die soms de voorbode is van een beursgang.

Bestaande aandeelhouders krijgen meer macht doordat zij aandelen krijgen waarop veel meer stemrechten rusten dan aandelen die mogelijk publiekelijk worden verkocht.

Facebook bevestigde berichtgeving van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal over de nieuwe duale structuur. Het bedrijf ontkende echter met klem een beursgang voor te bereiden.

Controle

Een woordvoerder verklaarde dat de bestaande aandeelhouders controle over bepaalde zaken willen houden, om ervoor te zorgen dat de onderneming zich op de lange termijn kan richten.

Een van de grootste aandeelhouders is een van de oprichters, Mark Zuckerberg. Hij heeft al aangegeven Facebook lange tijd te willen leiden.

Ook de Russische investeringsmaatschappij Digital Sky en softwaregigant Microsoft hebben belangen in de onderneming.

Gebruikers

Facebook is de populairste netwerksite ter wereld. De site telt meer dan driehonderd miljoen gebruikers. Een ander internetfenomeen, Twitter, gaf maandag aan een beursgang te overwegen.

Oprichter Biz Stone wil zijn bedrijf niet verkopen, maar zal eventueel bij beleggers aankloppen om aan nieuwe financiering te komen.

Een beursgang is een van de mogelijkheden om van Twitter een grote onderneming te maken, zei hij.