AMSTERDAM - De verboden handel van pillen via internet moet veel harder worden aangepakt door minister Ab Klink (Volksgezondheid).

Dat zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester tegenover NU.nl. "Deze minister is kampioen verbieden, maar een echte oplossing voor het tegengaan van de vraag naar pillen biedt hij niet", aldus Bouwmeester.

Dinsdag meldde dagblad Metro dat de handel in ADHD-middel Ritalin floreert via internet. Het middel is populair onder jongeren, omdat het een goedkoop alternatief is voor speed of coke.

Probleem

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spreekt van een groot probleem. Bouwmeester wil dat de minister meer energie steekt in het bestrijden van deze handel via internet.

"Een verbod is er al, maar werkt duidelijk niet. Via internet worden steeds vaker en steeds meer genotsmiddelen verkocht. Niet alleen pillen, maar ook alcohol, zonder leeftijdscontrole."

Voorlichting

Ook wil de PvdA-politica dat Klink deze nieuwe drugstrend tegengaat door voorlichting. "Het gaat erom dat mensen inzien hoe gevaarlijk dit gebruik is. Alleen dan bestaat de kans dat men afziet van gebruik."

Bouwmeester wil op deze manier dat kwetsbaren die de gevaren niet zien beschermd worden. "Zij lopen anders een groot risico op gezondheidsschade en verslaving."