AMSTERDAM - De iPhone van Apple neemt de helft van het wereldwijde internetverkeer via smartphones voor zijn rekening. Nokia’s smartphones leveren in, terwijl Android-mobieltjes sterk in opmars zijn.

Dat blijkt uit metingen van AdMob, een bedrijf dat internetadvertenties beheert voor tal van sites en programma’s en onlangs werd gekocht door Google. In oktober peilde AdMob de online informatieaanvragen vanaf verschillende mobiele telefoons. De resultaten werden opgenomen in verschillende grafieken, die online zijn na te zien (PDF).

Uit de gegevens blijkt dat van alle smartphonegebruikers die internetten, 50 procent dat doet op een iPhone of iPod touch. In augustus was dat nog 40 procent. De toename lijkt vooral ten koste te gaan van Nokia’s slimme mobieltjes. Het aandeel van Symbian (het besturingssysteem van Nokia-smartphones) daalde in het derde kwartaal tot 25 procent.

Palm

Ook andere mobiele besturingssystemen als BlackBerry OS en Windows Mobile leverden in. In beide gevallen daalde het aandeel met een procentpunt tot respectievelijk 7 en 3 procent. Palms relatief nieuwe webOS zag zijn aandeel in dezelfde periode halveren van 4 naar 2 procent, ondanks een gedeeltelijke Europese lancering in oktober.

Android

Naast Apples iPhone OS doet ook nieuwkomer Android het erg goed bij internettende smartphonegebruikers. Googles mobiele besturingssysteem zag zijn aandeel sinds augustus met 4 procentpunt groeien naar 11 procent wereldwijd. In de VS nam Androids aandeel zelfs toe tot 20 procent.