WILLEMSTAD - Op Curaçao heeft de politieke partij Feisbuk (Papiaments voor Facebook) haar populariteit getest aan de hand van de sociale netwerksite.

Oprichter van de partij, de journalist Yves Cooper, wilde alleen doorgaan met campagnevoeren als hij binnen een dag na de inschrijving vijfduizend steunbetuigingen zou krijgen op zijn Facebookpagina.

Dat werd maandag duidelijk, de dag waarop alle politieke partijen van Curacao zich konden inschrijven voor de verkiezingen van het parlement op 22 januari 2010. Cooper heeft een populaire krant op Facebook, waarin hij veel nieuwtjes naar buiten brengt.

Kiesdrempel

Cooper verklaarde in de dagen voor de inschrijving alleen door te gaan met campagnevoeren als hij voor het eind van de dag ruim vijfduizend toezeggingen op zijn Facebookpagina zou krijgen, de verwachte kiesdrempel.

Toen hij aan het eind van de dag maar vierduizend stembetuigingen had - gestuurd via Facebook, Hotmail en sms - trok hij zich al weer terug. ''Ik had voor mezelf de minimale grens bepaald, en nu die niet is gehaald, stop ik ermee.''

Streefdatum

De parlementsverkiezingen zijn naar alle waarschijnlijkheid de laatste die ooit op de Antillen zullen worden gehouden, omdat met Nederland 10 november 2010 als streefdatum is vastgesteld als dag waarop de Antillen ophouden te bestaan.