AMSTERDAM - Hoofdredacteur Altan Erdogan van weekblad Revu wordt niet gestraft voor een inbraak in de mailbox van staatssecretaris Jack de Vries van Defensie. Wel krijgt hij een boete omdat hij mailtjes aan de bewindsman daadwerkelijk liet onderscheppen.

Dat heeft de rechter in Den Haag maandag besloten. Justitie vervolgde Erdogan en een freelance medewerker van het blad omdat Revu een hacker opdracht had gegeven om in te breken in de persoonlijke mailbox van De Vries. Daarmee wilde Revu aantonen dat de e-mail van bewindslieden onvoldoende beveiligd is.

Aanleiding vormde de kraak van de privémail van Sarah Palin, de toenmalige 'running mate' van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain in de Verenigde Staten.

Aangifte

Het blad had inzage in De Vries' e-mail, maar publiceerde niets van de inhoud. Ook waarschuwde Revu de staatssecretaris voor de kraak, en gaf hem advies om zich beter te beveiligen. De Vries deed niettemin aangifte, waarna Erdogan in april enkele uren werd vastgehouden op het politiebureau.

Revu schreef in het artikel (PDF) zich te realiseren dat de inbraak 'illegaal zou kunnen zijn', maar het algemeen belang belangrijker te vinden. "De actie had nadrukkelijk niet het doel om gevoelige informatie te publiceren. We wilden in het landsbelang onderzoek doen naar de eventuele kwetsbaarheid van het e-mailverkeer van politici."

Persvrijheid

De rechtbank is dat met Erdogan eens. Volgens de politierechter heeft Revu zuiver journalistieke bedoelingen gehad met de inbraak, en is vervolging daarom een ongeoorloofde inbreuk op de persvrijheid. Het algemeen belang weegt zwaarder dan de strafbaarheid van de inbraak.

Wel vindt de rechter dat Revu te ver is gegaan door, toen de inbraak eenmaal was geslaagd, backupsoftware te installeren waarmee aan De Vries gerichte e-mails heimelijk werden doorgestuurd aan de hacker. Dat was voor het aantonen van de onveiligheid niet nodig. Erdogan krijgt daarvoor een boete van 450 euro.

Freelancer Nick Kivits, die het artikel schreef, is vrijgesproken. Volgens de rechtbank is zijn betrokkenheid bij de inbraak niet bewezen.

Principeel

Erdogan reageert opgetogen op de uitspraak. "Voor ons was de principiële kant van de zaak heel belangrijk," zegt hij. "We realiseren ons dat we de grens hebben opgezocht, maar we wilden aantonen dat de e-mail van bewindslieden slecht is beveiligd. We zijn blij dat de rechter het maatschappelijke belang daarvan zwaarder laat wegen."

Hij zegt zich wel te kunnen vinden in het oordeel van de rechtbank dat de installatie van het backupprogramma te ver ging. Of Erdogan in hoger beroep gaat kan hij nog niet zeggen, maar hij acht de kans "vrij klein".

Het Openbaar Ministerie, dat tegen Erdogan en Kivits boetes had geëist van 750 en 500 euro, zegt dat het de uitspraken van de rechtbank bestudeert, en beraadt zich nog op een hoger beroep.