AMSTERDAM - Microsoft heeft aangeboden om mediaconcern News Corp. te betalen als het zijn titels uit de index van zoekmachine Google laat halen. Dat beweert de Financial Times.

Volgens bronnen van de krant zouden gesprekken daarover nog zich in een vroeg stadium bevinden. De plannen sluiten aan op eerdere geruchten dat het technologiebedrijf samen zou willen optrekken met krantenuitgevers in hun strijd tegen wat zij zien als 'parasitisme': het gratis ontsluiten van hun nieuws door Google.

Eigenaar Rupert Murdoch van News Corp. liet onlangs weten van plan te zijn om lezers te laten betalen voor toegang tot de websites van zijn kranten, waaronder de Wall Street Journal, The Times en The Sun. Hij wil de sites vervolgens uit de index van Google laten verwijderen.

ACAP

Eerder deze maand meldde Techcrunch al dat Microsoft met verschillende krantenuitgevers zou hebben gesproken over een samenwerking. Microsoft in zijn eigen zoekmachine Bing zou daartoe gebruik willen maken van het nieuwe protocol ACAP. Daarmee wil het uitgevers nauwkeurige controle geven over welke onderdelen van hun sites in Bing te vinden zijn, en voor hoe lang.

Dat zou de krantenuitgevers van een groot probleem kunnen afhelpen: als zij hun sites uit de index van Google laten schrappen, zijn ze niet meer goed vindbaar op internet, en dat kan ze veel bezoekers kosten.

Concurrentiestrijd

Voor Microsoft, dat zich met Bing in een felle concurrentiestrijd met Google heeft gestort, is de deal ook aantrekkelijk: Bing zou daarmee meer en betere zoekresultaten kunnen bieden op het gebied van nieuws.

Pikant detail is overigens dat de Financial Times door Techcrunch werd genoemd als een van de deelnemers aan die gesprekken. Ook onder meer het Axel Springer, uitgever van Bild en Die Welt, zou bij het overleg betrokken zijn.