AMSTERDAM - Een computerspel moet er voor zorgen dat politieagenten in Groningen hun kennis van het wetboek op peil houden.

Agenten krijgen in 'profchecks' praktijkvoorbeelden voorgeschoteld en kunnen vervolgens kijken of ze voldoende op de hoogte zijn van de wetten en regels waar ze mee werken, zo meldde de politie maandag.

Het programma is ontwikkeld door de Politieacademie. Het Groningse korps draaide vorig jaar al proef met het spel en nam daarna driehonderd licenties af.

Volgens een woordvoerder is het de eigen verantwoordelijkheid van agenten en officiers om de wetskennis op peil te houden en te vergroten.

Consequenties

''En daar moeten ze soms wat werktijd voor vrijmaken'', aldus een woordvoerder. De opgedane kennis kan in het spel worden getoetst, maar vooralsnog worden er geen consequenties verbonden aan de uitslag.

Een woordvoerster van de Politieacademie zegt dat het spel inmiddels in 15 van de 26 politiekorpsen in gebruik is. ''Het slaat goed aan, het verspreidt zich als een olievlek over het land. Zes korpsen overwegen het spel ook in te voeren.''