ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft ervoor gezorgd dat een filmpje waarin ambtenaren een woning controleren van de website YouTube is gehaald. In het filmpje werden de controleurs vergeleken met Gestapo-agenten.

Het filmpje was gemaakt door de bewoner, die de camera ter hand nam nadat de ambtenaren en politieagenten waren binnengekomen voor een controle op illiegale bewoning.

De camera werd de bewoner vervolgens afgenomen. ''Dat was onhandig'', erkende wethouder Hamit Karakus (PvdA, wonen en ruimtelijke ordening) donderdag in de gemeenteraad.

''Ze hadden aangifte moeten doen.''

Handelwijze

Verder stond Karakus vierkant achter de handelwijze van zijn ambtenaren, die zich volgens hem hadden gelegitimeerd en geen deuren hadden ingetrapt. De SP had de zaak in de raad aangekaart.

De raad toonde zich verbaasd over het incident; GroenLinks sprak van censuur. Het filmpje op YouTube was 60.000 keer bekeken.

Machtiging

Volgens Karakus was de man herhaaldelijk aangeschreven en werd daarop meestal niet gereageerd. De ambtenaren, die op 10 november de woning betraden, hadden een machtiging voor de inspectie, aldus de wethouder.

Alleen van Leefbaar Rotterdam kreeg Karakus lof voor het optreden.