LEIDEN - Nederland staat in de toptien van landen waar de meeste computervirusaanvallen vandaan komen. Dat blijkt uit het Internet Security Report van virusbestrijder Symantec, dat woensdag is verschenen. De Verenigde Staten voeren de lijst aan.

Nederland staat op de achtste plaats in de ranglijst van uitvalsbases voor cyberaanvallen. Net als vorig jaar komen de meeste aanvallen uit de VS (51 procent). Op de tweede en derde plaats staan China en Duitsland (5 procent). Nederland heeft een aandeel van 2 procent. In de eerste helft van vorig jaar was dat ,7 procent en in de tweede helft 0,7 procent.

Antivirusbedrijf Virus Alert signaleert dezelfde trend. "Het lijkt er inderdaad op dat een toenemend aantal aanvallen uit Nederland komt. Van de virussen die recentelijk rondgingen, zoals Sobig en SWEN, kwam de eerste paar dagen 20 procent van de aanvallen uit Amerika en 20 procent uit Nederland. Dat is niet eerder voorgekomen", aldus een woordvoerder van de Nederlandse vestiging van Virus Alert.

Dat er meer computeraanvallen vanuit Nederland komen, betekent niet dat er ook meer virussen worden gemaakt. "Virussen worden in toenemende mate door mailservers in Nederland verspreidt, maar waar ze zijn geschreven is niet te achterhalen. De distributie ervan vindt in elk geval steeds vaker hier plaats. Ook zijn meer virussen aan e-mailadressen in Nederland gericht", aldus de woordvoerder.

Symantec waarschuwt ook voor een toename van virussen met een code die schade aanricht en kwetsbaarheden in computerprogramma's gebruikt ('blended threats'). 60 Procent van de aanvallen in het eerste halfjaar van 2003 bestond uit dergelijke virussen, een toename van 20 procent vergeleken met een jaar eerder.

Volgens virusbestrijders wordt het steeds moeilijker virussen aan te pakken. "Virussen nemen steeds ingewikkelder vormen aan. Tegenwoordig verspreiden ze zich niet alleen via e-mail, zoals voorheen meestal het geval was, maar komen ze steeds vaker via verschillende programma's binnen zoals de messenger van Microsoft en uitwisseldiensten", aldus de woordvoerder van Virus Alert.