DEN HAAG - De weg is vrij voor het telecomconcern KPN om volledig mee te doen met een alliantie met negen aanbieders van mobiele telefonie in Europa. De oprichting van deze alliantie is woensdag bekendgemaakt. KPN beraadt zich nog op deelname.

In eerste instantie mocht KPN wel lid worden met zijn Nederlandse en Belgische onderdelen, maar niet met zijn Duitse E-plus. Dat kwam doordat er al een aanbieder vanuit Duitsland in de alliantie zat. De directeur van mmO2 heeft er echter voor gezorgd dat KPN wel volledig kan toetreden, aldus een KPN-woordvoerder.

De alliantie bestaat uit O2 in Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland, het Spaanse Amena, het Oostenrijkse One, het Hongaarse Pannon GSM, het Zwitserse Sunrise, het Noorse Telenor Mobil en het Italiaanse Wind. Deze bedrijven hebben gezamenlijk 40 miljoen abonnees.

De mobiele telefonie bedrijven willen pan-Europese diensten aanbieden en allerlei activiteiten bundelen. Het samenwerkingsverband is opgericht om de concurrentie aan te kunnen met de grote Europese spelers zoals Vodafone, Orange en T-Mobile.