AMSTERDAM - Zoekmachine Bing wil een pact sluiten met een aantal grote Europese krantenuitgevers in hun strijd tegen concurrent Google. Microsofts zoekdienst zou daartoe afgelopen week gesprekken hebben gevoerd met de mediabedrijven.

Dat meldt Techcrunch, dat zich beroept op anonieme bronnen. Een vertegenwoordiger van Bing zou afgelopen week samen met twee advocaten van Microsoft een presentatie hebben gegeven voor onder meer de Financial Times en de Duitse uitgever Axel Springer van onder andere Bild en Die Welt.

Verschillende grote krantenuitgevers, onder wie mediamagnaat Rupert Murdoch van News Corp., verwijten Google dat de zoekmachine 'parasiteert' op hun producten, door berichten via internet gratis te ontsluiten. Murdoch kondigde vorige week aan zijn kranten - waaronder The Times, de Wall Street Journal en The Sun, uit de zoekindex van Google te willen verwijderen. Alleen betalende lezers krijgen dan nog toegang tot de sites.

Verkeer

Nadeel van die aanpak is dat de kranten vermoedelijk aanzienlijk minder bezoekers zullen trekken. Sites die niet vindbaar zijn via zoekmachines, trekken alleen verkeer van mensen die het webadres van de pagina zelf intikken, of een link volgen vanaf een andere website.

Volgens Techcrunch zou Bing de uitgevers een alternatief willen bieden, door gebruik te gaan maken van de nieuwe technologie ACAP. Dat protocol biedt websites nauwkeuriger controle over welke delen van websites worden geïndexeerd door zoekmachines, en hoe lang die onderdelen vindbaar blijven. Het traditioneel gebruikte alternatief 'robots.txt', dat Google nu hanteert, is minder fijnmazig.

Microsoft zou bovendien willen meebetalen aan de verdere ontwikkeling van het protocol.

Aantrekkelijk

De deal kan aantrekkelijk zijn voor beide partijen. Krantenuitgevers kunnen Google weren, zonder volledig onzichtbaar te worden bij zoekmachines. En voor Bing biedt een dergelijke samenwerking een mogelijkheid om zich van zijn grootste concurrent te onderscheiden met meer resultaten van krantenwebsites.

Concurrentiestrijd

Bing, de nieuwe versie van Microsofts zoekmachine Live Search, is met Google in een felle concurrentiestrijd gewikkeld. De twee diensten trachten elkaar sinds enkele weken voortdurend af te troeven met nieuwe functionaliteit, zoals enkele weken geleden - toen beide zoekmachines op dezelfde dag aankondigden voortaan berichten van Twitter te indexeren.