AMSTERDAM - Een Zwitserse privacy-waakhond trekt juridisch ten strijde tegen Google. Dat heeft Hanspeter Thür, namens de federale regering belast met de bescherming van persoonlijke gegevens, vrijdag zelf aangekondigd.

De waakhond wil dat het internetbedrijf veranderingen aanbrengt in zijn dienst Street View en heeft een klacht ingediend bij een federaal hof.

Volgens Thür heeft Google de meeste van zijn voorstellen, die de privacy van personen moesten waarborgen, in de wind geslagen.

Onherkenbaar

Hij wil dat Google garandeert dat gezichten en nummerborden onherkenbaar worden gemaakt, dat foto's van afgesloten terreinen als ommuurde tuinen en privéstraten worden verwijderd en dat het bedrijf minstens een week van tevoren een aankondiging verspreidt welke steden en plaatsen zullen worden gefotografeerd en online gezet.

Street View is een dienst waarmee op internet foto's van de omgeving op straatniveau bekeken kunnen worden.

Kritiek

Google heeft in meer landen kritiek gekregen op de dienst, omdat daarmee personen zonder hun medeweten herkenbaar op de foto's zouden staan.

Thür heeft het hof verzocht Google te verplichten alle in Zwitserland genomen foto's te verwijderen en het maken van foto's te staken tot er een uitspraak in de zaak is gedaan.