AMSTERDAM - Een nieuwe worm die zich richt op gekraakte iPhones onderschept persoonlijke gegevens van de eigenaar.

Dat meldt de Texaanse virusbestrijder Intego. De software nestelt zich niet op de telefoon zelf, maar op computers die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Vanaf daar zoekt het verbinding met de iPhone, en kan dan allerlei gegevens van het toestel kopiëren. Zo kunnen hackers bijvoorbeeld adresboeken, e-mails, foto's en muziekcollecties onderscheppen.

De worm, die de naam iPhone/Privacy.A heeft gekregen, maakt gebruik van dezelfde kwetsbaarheid als twee eerder deze maand opgedoken soortgenoten.

Jailbreak

De iPhone-malware richt zich in alle gevallen op toestellen die zijn 'gejailbreakt'. Een 'jailbreak' is een technische ingreep die het mogelijk maakt om op de telefoon software te installeren die niet is goedgekeurd door Apple. Wie zijn telefoon kraakt, maar vervolgens verzuimt om het standaardwachtwoord van de iPhone te wijzigen, loopt risico.

Rick Astley

De twee eerdere varianten richtten geen schade aan. Een worm van Nederlandse makelij toonde een waarschuwingsboodschap op getroffen toestellen, terwijl een Australische versie de schermachtergrond veranderde in een afbeelding van jaren-80-popartiest Rick Astley.