ROTTERDAM - Mensen die veel computerspellen spelen, zijn geen eenzame zonderlingen. Het zijn ook geen nerds, maar juist mensen met veel sociale contacten, die zich echter online afspelen.

Het internet is voor gamers een sociale omgeving.

Dat stelt hoogleraar J. Jansz van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Jansz aanvaardt vrijdag een bijzondere leerstoel Communicatie en media, in het bijzonder de samenhang tussen mediaconsumptie en mediaproductie.

Jansz gaat onder andere onderzoek doen naar de motieven die gamers en internetters hebben om creatief op het web te zijn.

Actieve mediagebruikers

Jansz introduceert in zijn oratie een groep gamers, die hij actieve mediagebruikers 2.1 noemt. Deze groep gebruikt het internet nadrukkelijk om eigen ervaringen met anderen te delen.

Mediagebruikers 2.1 zijn aanwezig op veel blogs en fora en maken vaak ook zelf spellen of verbeteringen van bestaande games.

Deze zogenoemde user created content draagt niet alleen bij aan hun eigen plezier, maar ook aan dat van anderen. De Rotterdamse hoogleraar noemt mediagebruikers 2.1 om die reden sociaal gemotiveerd.