DEN HAAG - Het ministerie van VWS komt in het geweer tegen onjuiste informatie op internet over de Mexicaanse griep. Op fora en weblogs is het ministerie van plan banners te plaatsen die verwijzen naar de website waarop de overheid zelf informatie geeft over de Mexicaanse griep, www.grieppandemie.nl.

Dat heeft een woordvoerder dinsdag gezegd. Het ministerie reageert zelf niet op de weblogs en fora, maar gaat op de eigen website wel in op vragen die leven over de veiligheid van de vaccinatie tegen de griep.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) bezocht dinsdag een huisartsenpraktijk in Den Haag waar het druk was met mensen die een prikje kwamen halen.

Huisarts Albert Ongkiehong vertelde de minister dat de artsen het goede voorbeeld hadden gegeven door zichzelf als eerste in te enten. Onder zijn patiënten leven veel vragen over de vaccinatie.

Concurrentie

Ongkiehong zei de indruk te hebben dat zijn patiënten eerder gehoor geven aan adviezen van hun huisartsen dan aan oproepen van de overheid zich te laten inenten. Volgens Klink is het nodig dat zijn ministerie tegengas geeft aan onjuiste informatie. ''In de concurrentie met internet hebben we nog een paar slagen te maken.''

Een oma klampte Klink aan met de vraag of haar kleindochter van zes niet een prikje moet krijgen. In haar ogen zouden alle kinderen tot twaalf jaar moeten worden gevaccineerd. De minister zei dat hij zich baseert op het oordeel van deskundigen.

Maandag besliste Klink op advies van de Gezondheidsraad dat kinderen van zes maanden tot en met vier jaar kunnen worden ingeënt.

Ommezwaai

Ongkiehong zei een ''enorme ommezwaai'' onder zijn patiënten te hebben meegemaakt. Tot voor kort maakte bijna niemand zich druk over de griep. Dat veranderde toen een klein kind aan de ziekte bezweek. Klink kon dat beamen.

De vraag ''welke idioot 34 miljoen griepvaccins'' heeft aangeschaft, krijgt hij nu niet meer te horen. VWS heeft deze hoeveelheid vaccins gekocht om de hele bevolking tweemaal te kunnen inenten. Dat is nu niet nodig, omdat de ernst van de ziekte meevalt.