AMSTERDAM - Inwoners van onder meer Den Haag, Utrecht en Eindhoven kunnen hun huis vanaf dinsdag bekijken op Google Streetview. Het internetbedrijf breidt de dekking van de dienst fors uit.

Met Street View kunnen gebruikers op een plattegrond van Google rondkijken vanaf straatniveau. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden vrijwel alle straten in en rond dertig steden meter voor meter gefotografeerd.

De foto's zijn te bekijken door een geel poppetje op de plattegrond te slepen. Door de kijkrichting van het poppetje aan te passen, kunnen gebruikers om zich heen kijken.

In maart lanceerde Google Street View al in Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Daar komen nu onder meer Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Leeuwarden bij. De Randstad is vrijwel volledig opgenomen.

De nieuwe foto's worden in de loop van de nacht online gezet, en zijn dan dinsdagochtend te zien.

Attracties

Van de 21 Nederlandse steden met meer dan 100.000 inwoners zijn alleen Enschede en Maastricht nog niet beschikbaar.

Ook ontbreken nog de meeste foto's die Google heeft gemaakt met zijn zogenoemde Trike. Met die met een camera uitgerust driewielfiets legde het bedrijf na een publieksverkiezing eerder dit jaar een aantal grote toeristische attracties vast, zoals de Efteling en Slagharen.

Die foto's zijn echter nog niet verwerkt. Alleen de molens bij Kinderdijk en het Binnenhof staan nu op Street View.

Privacy

Street View ligt regelmatig onder vuur van critici die vrezen dat de privacy van bewoners en voorbijgangers in het geding komt. Google zegt daar echter zorgvuldig mee om te gaan. Zo zijn de beelden niet live, en worden gezichten en kentekens van auto's automatisch onherkenbaar gemaakt.

Ook kent het bedrijf een procedure om beelden te laten verwijderen. Die is volgens Google recent vereenvoudigd. Aanvankelijk moesten klagers daarvoor contact met het bedrijf opnemen via een hulpfunctie op de site, maar nu is op iedere foto een link zichtbaar waarmee internetters hun ongenoegen over een foto kunnen uiten. Een woordvoerder zegt dat er echter relatief weinig over de dienst wordt geklaagd.