AMSTERDAM - Dit jaar wordt er circa 7,5 miljard dollar (5 miljard euro) uitgegeven aan online programma's als Salesforce.com, Google Apps en Amazons online rekencentrum.

Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner maandag. De overeenkomst tussen deze veelheid aan software is dat de programma's niet op de computer van de gebruiker zelf staan, maar via het internet bereikt kunnen worden.

Volgens Gartner genereren samenwerkingssoftware en relatiebeheerprogramma's (crm) met een totaalbedrag van 4,8 miljard dollar de meeste omzet.

Cloud computing

Vorig jaar werd er nog 6,3 miljard dollar uitgegeven aan 'cloud computing'. Het aanbod en gebruik van online software blijft de komende jaren flink groeien, verwachten de onderzoekers.

Gartner verwacht dat relatiebeheerprogramma's als Salesforce dit jaar 24 procent van de markt voor dit soort software zullen veroveren, tegen 20 procent vorig jaar. Het succes van internetsoftware dwingt grote bedrijven als Microsoft en Cisco om ook software via het internet aan te bieden.

De belangrijkste aanjager van online software zijn de lagere kosten en het onderhoudsgemak. Zo'n tachtig procent van de bedrijven zou inmiddels met een of meerdere vormen van cloud computing experimenteren.