AMSTERDAM - Twitter is begonnen met de uitrol van een functie waarmee gebruikers elkaars berichten gemakkelijk kunnen herhalen, het zogenoemde 'retweeten'.

Het retweeten behoorde niet tot de ingebouwde mogelijkheden van Twitter, maar is ontstaan onder gebruikers van de microblogdienst. Die zochten naar een manier om bijzondere berichten, of 'tweets', van medetwitteraars verder te verspreiden.

Uiteindelijk leidde dat tot de conventie om het bericht - inclusief de gebruikersnaam van de eerste afzender - te herhalen met daar voor de afkorting RT (retweet). Vaak voegen gebruikers bovendien hun eigen commentaar toe.

Geleidelijk

Veel twittersoftware van derde partijen, zoals Tweetdeck of Echofon, beschikten al langer over een ingebouwde retweet-knop, maar nu bouwt Twitter de functionaliteit ook in op de eigen website. De knop wordt geleidelijk geïntroduceerd: niet alle gebruikers krijgen die nu al te zien.

Medeoprichter Biz Stone schrijft op het weblog van de dienst te hopen dat de functionaliteit er voor zorgt dat interessante, nieuwswaardige of grappige berichten zich snel en efficiënt zullen verspreiden.