AMSTERDAM – Als de griepepidemie tot gevolg heeft dat bedrijven hun personeel massaal thuis laten werken zou het internet weleens plat kunnen komen te liggen.

Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner, zo schrijft NRC Handelsblad.

De onderzoekers becijferde dat het web grotendeels tot stilstand komt zodra 40 procent van de beroepsbevolking thuis aan de slag gaat.

Ook zal de uit verveling internettende jeugd voor een extra druk op het netwerk zorgen.
Dat Nederland een snel netwerk met breedbandverbindingen heeft maakt volgens Scott Morrisson van Gartner niet veel verschil.

“Of het nou kabel, adsl of glasvezel is. Bij het toewijzen van bandbreedte voor consumenten houden providers er rekening mee dat niet iedereen op hetzelfde moment online is”, stelt Morrisson.

“Voor elke klant die een verbinding heeft van 50 megabit, heeft de provider 1 megabit gereserveerd op de achterliggende verbinding naar de rest van de wereld.”

Capaciteit

Deze capaciteit zou volgens de netwerkspecialist voldoende moeten zijn om grote aantallen gebruikers te voorzien van snel internet.

Bedrijven maken vaak gebruik van een betere gegarandeerde bandbreedte van 1 op 5 of 1 op 10. Zodra veel mensen vanaf thuis werken dreigen netwerken verstopt te raken. Datapakketen komen dan niet meer aan.

“Je kunt het vergelijken met een hackersaanval op een website die wordt lamgelegd door te veel bezoek”, aldus Morrisson.

Toen Morrisson met zijn analyse naar de internetproviders stapte werd er koel gereageerd. “Hun reactie was: houd het stil, creëer geen paniek.”