AMSTERDAM - Minister Plasterk moet de focus op het in leven houden van printmedia loslaten en zich richten op het redden van kwaliteitsjournalistiek.

Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters tegenover NU.nl. Ze reageert hiermee op de visie van minister Plasterk dat het redden van de kwaliteitsjournalistiek bij kranten de hoogste prioriteit heeft.

Volgens de minister staat het ontbreken van een betaalmodel de ontwikkeling van serieuze webjournalistiek in de weg.

Kamerlid Peters vindt dat de minister nog niet voldoende doorheeft dat 'we in de 21ste eeuw leven'. "Zijn mediabeleid is ronduit ouderwets. Alsof er op internet geen echte journalistiek bedreven wordt."

Fixatie

Volgens Peters moet de minister af van zijn fixatie op de kranten. "Wat de democratie dreigt aan te tasten is niet de teloorgang van de kranten, maar de teloorgang van kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek en het gebrek aan lokale en buitenlandse respondenten. Dát is wat we moeten behouden", betoogt Peters.

"En dan maakt het niet of de betreffende journalist nu werkt voor een krant, een website of een televisieprogramma."

Staatssteun

SP-Kamerlid Jasper van Dijk onderschrijft het verhaal van Mariko Peters. Hij pleit er bovendien voor om het taboe op staatssteun op te heffen.

"Net als bij de publieke omroep, zou staatssteun voor dagbladen en webjournalistiek een serieuze optie moeten zijn."