BRUSSEL - EU-lidstaten mogen mensen niet zomaar de toegang tot internet ontzeggen.

Wanneer iemand verdacht wordt van illegaal downloaden, kan zijn toegang tot het net wel worden beperkt, maar daar dient een zorgvuldige procedure met wederhoor aan vooraf te gaan.

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten zijn het daar donderdag over eens geworden. Het betreft een onderwerp waarover het Europarlement medezeggenschap heeft en waar het dus in samenspraak met de lidstaten uit moet zien te komen.

Proces

Het Europarlement had er sterk op aangedrongen om internetgebruikers bij verondersteld misbruik te beschermen tegen afsluiting zonder vorm van proces.

Omdat de regeling deel uitmaakt van een breder telecompakket moesten de lidstaten er zich wel bij neerleggen.

CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij is blij dat de ''de lidstaten eieren voor hun geld hebben gekozen''. Van Nistelrooij was een van de onderhandelaars namens het Europarlement.

Frankrijk

Frankrijk werkt aan wetgeving om personen die driemaal zijn betrapt op illegaal downloaden tijdelijk hun internetaansluiting te kunnen ontnemen.

Europees Commissaris Viviane Reding (Telecomzaken) hoopt dat het Franse voornemen nu van de baan is.

Ook de Britse regering maakte afgelopen week bekend dat het aan dergelijke regelgeving werkt. De details daarvan zijn echter nog niet uitgewerkt.

Spam

Het telecompakket waarover donderdag overeenstemming is bereikt, bepaalt verder onder meer dat consumenten makkelijk van telefoonmaatschappij moeten kunnen wisselen. Ook komen er nieuwe regels voor spam.

De besluiten moeten nog door het voltallige Europarlement worden bekrachtigd, maar dat is naar verwachting een formaliteit.