AMSTERDAM - Klanten van het telecombedrijf Lycamobile kunnen vanaf donderdagmiddag vier uur niet meer bellen en sms'en.

Dat komt doordat T-Mobile, bij wie Lycamobile netwerkruimte huurt, heeft besloten de dienstverlening te stoppen wegens een betalingsachterstand. Dat maakte T-Mobile woensdag bekend.

Volgens T-Mobile gaat het om een betalingsachterstand van ''tientallen miljoenen euro's''. Lycamobile beschikt zelf niet over een netwerk.

Aflsuiting

Als T-Mobile de dienstverlening stopt, kunnen klanten van Lycamobile nog wel sms'jes en telefoontjes ontvangen. Zelf bellen of tekstberichten versturen wordt dan echter onmogelijk.

Lycamobile heeft nog geprobeerd afsluiting te voorkomen door de Opta in te schakelen. Maar volgens de toezichthouder op de telecommarkt is de actie van T-Mobile niet in strijd met wettelijke verplichtingen.

Beltegoed

Opta stelt dat Lycamobile zijn klanten via een sms'je ervan op de hoogte moet stellen dat ze afgesloten worden. Als de klanten overstappen naar een andere aanbieder moet T-Mobile ervoor zorgen dat abonnees hun telefoonnummer kunnen meenemen.

Voor mensen die nog beltegoed hebben bij Lycamobile bestaat de kans dat ze dit verliezen.

Op de website van ConsuWijzer, een adviessite van de overheid, staat dat deze mensen het beltegoed het beste zo snel mogelijk kunnen opmaken of klagen bij de klantenservice van Lycamobile om zodoende te proberen gecompenseerd te worden.

Bellen voor minder

Bij Lycamobile was de klantenservice woensdag echter buiten werking. Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders bellen via het telecombedrijf.

Op de eigen internationale website staat dat het land behalve in Nederland nog actief is in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden, Italië en België. Hierop staat ook te lezen dat meer dan 4 miljoen klanten via Lycamobile ''de wereld bellen voor minder''.